Wat is laminaat? - Harman Vloeren Amsterdam

Laminaat is een harde vloerbedekking dat uit meerdere lagen is opgebouwd. In de meeste gevallen bestaat het uit drie tot vier lagen. Laminaat is qua uiterlijk en eigenschappen enigszins vergelijkbaar met parket.

De kern van laminaat bestaat uit een houtvezelplaat HDF (High-Density Fibreboard) of MDF (Medium-Density Fibreboard). Dit zijn houtvezels die in elkaar worden geperst met kunsthars. Dit wordt ook wel dragermateriaal genoemd. Onder de drager komt een kunststof onderlaag dat meestal uit melamine bestaat. Dit kunststof onderlaag is bedoeld om het opstijgende vocht van de vloer tegen vervormingen van de laminaatplanken te voorkomen.

Bovenop de dragermateriaal komt een laagje bedrukt papier met houtstructuur of tegelstructuur. Het decor van een laminaatvloer wordt dus bepaalt door het laagje papier. Dit decorpapier is gedrenkt in melaminehars.

Tot slot komt er bovenop het laagje bedrukte papier een harde transparante slijtlaag. Het slijtlaag bij duurdere laminaatvloeren is dikker waardoor het levensduur ook langer is. Het slijtlaag van goedkope laminaat vloeren is meestal dunner.​

 1. Kunststof melamine onderlaag
 2. Dragermateriaal, HDF of MDF
 3. Laagje bedrukt papier met houtstructuur of tegelstructuur
 4. Kunststof toplaag met melamine of korund ofwel aluminiumoxide

Laminaat

De kwaliteit van het laminaat wordt aangeduid in klasse met een nummer tussen 21 en 34. Hoe hoger het het nummer is, des te beter kwaliteit het laminaatvloer is.

Residentieel gebruik:

 • AC1 Klasse 21 Licht gebruik
 • AC2 Klasse 22 Normaal of matig gebruik
 • AC3 Klasse 23 Intensief gebruik

Commercieel gebruik:

 • AC3 Klasse 31 Licht commercieel gebruik
 • AC4 Klasse 32 Normaal commercieel gebruik
 • AC5 Klasse 33 Intensief commercieel gebruik
 • AC6 Klasse 34 Zeer intensief commercieel gebruik