Kunstgras leggen - Zo leg je zelf kunstgras - Harman Vloeren Amsterdam

Kunstgras wordt tegenwoordig niet alleen maar meer gebruikt om sportvelden mee aan te leggen, want de particulier heeft thuis ook het voordeel van kunstgras ontdekt. Zo kan je bijvoorbeeld een kale betonnen vloer van een balkon een fraai uiterlijk geven, maar ook je tuin. Leg een groen veld aan in de tuin zonder er ook maar meer naar om te hoeven kijken. Het aanleggen van kunstgras is niet moeilijk, maar je moet de onderstaande leginstructies wel stap voor stap volgen zodat u straks kunt genieten van een buitengewoon fris, groen en goed onderhouden gazon en dat 365 dagen per jaar!

Grastapijt leggen

Benodigdheden

  • Schep
  • Kruiwagen
  • Stratemakerszand of bestratingszand
  • Hark
  • Tuinslang
  • Wals of trilstamper
  • Rechte balk
  • Stabilisatiedoek / Worteldoek
  • Stanleymes
  • Kunstgras tape / Zelfklevende lijmband (indien tuin breder is dan 400cm)
  • Hamer en kunstgras haken
  • Bezem met harde haren

Stap 1: Een stabiel en egaal vormt de basis

Pak een scherp en een kruiwagen (kan ook een vuilniszak zijn) en verwijder het oude gras of beplanting in uw tuin. Vervolgens dien je de ondergrond zo goed mogelijk te egaliseren met een hark.

Stap 2: Egaliseer de ondergrond

Nu je tuin helemaal kaal is dien je het oppervlak goed te egaliseren. Dit kan je onder meer doen met stratemakerszand of bestratingszand.

Breng nu een zandbed aan van ongeveer 5 à 10 centimeter en egaliseer dit globaal. Water het zandbed goed in en gebruik een wals of een trilstamper om het zand compact te leggen.

Vervolgens dien je het zandbed nu goed te egaliseren met een houten lat. Doe dit erg nauwkeurig! Kunstgras neemt namelijk de vorm van de ondergrond aan.

Stap 3: Stabilisatiedoek / Worteldoek aanbrengen

Een stabilisatiedoek oftewel een worteldoek voorkomt dat er onkruid en wortels door uw gazon komt.

Leg het stabilisatiedoek op het zandbed en maak deze op de hoeken vast met een kunstgras haak.

Stap 4: Kunstgras leggen

Nu de ondergrond klaar kunnen we beginnen met het leggen van het kunstgras. Rol het kunstgras volledig uit en trek er een beetje aan zodat het helemaal recht ligt. Zorg wel dat er aan alle zijden voldoende overmaat is om het straks helemaal op maat te snijden.

Wat ook erg belangrijk is de vleug. Dit is de richting waarin de sprieten staan. Als je meerdere stukken tegen elkaar moet leggen en verlijmen moet je dit altijd in dezelfde vleug doen.

Stap 5: De naden snijden en verlijmen

Deze stap is enkel van toepassing als je meerdere stukken aan elkaar moet leggen. Als het kunstgras in èèn stuk gelegd kan worden kan je deze stap overslaan.

Kunstgras is standaard in 200 en 400 centimeter verkrijgbaar. Indien uw tuin breder is dan 4 meter dan dien u dit met een naad te doen. De banen kunnen verlijmd worden met een zelfklevende lijmband.

Sla nu beide randen van het kunstgras terug en leg de zelfklevende lijmband onder de naad. Sla het kunstgras nu rustig terug en wrijf het kunstgras er goed op. Na een kleine uurtje is dit hard en ligt het goed vast aan elkaar.

Stap 6: Kunstgras pas snijden

In de meeste gevallen heb je diverse obstakels als muren e.d. Met een stanleymes kan je het teveel aan kunstgras strak af snijden. Houd het stanleymes schuin bij het snijden.

Let op! Snijd altijd vanaf de rug/onderkant van het kunstgras!

Stap 7: Kunstgras vastmaken

Je bent bijna klaar! Nu dien je het kunstgras vast te maken zodat je jaren plezier hebt aan je splinternieuwe kunstgrasveld. Je hebt speciale kunstgras haken om het kunstgras vast te zetten. Sla de haken om de 50 centimeter langs de randen in de kunstgrasmat met een hamer.

Stap 8: Kunstgras (op)borstelen

Kunstgras wordt zoals je weet op een rol geleverd, hierdoor is het platgedrukt. Je kunt het eenvoudig met een bezem met harde haren opborstelen.

Je bent nu klaar! Veel plezier ermee!